Trainingen professionals

BeGrip

BeGrip voor Bedrijven

Wist je dat psychische klachten door werk-/of privéomstandigheden, veruit de grootste reden vormen om een burn-out te krijgen? (On-)bewust last ervaren van onderliggende psychische problematiek, door gebrek aan inzicht in eigen en andermans functioneren, leidt tot onbegrip en frustratie.

Begrip

Wat betreft BeGrip ligt de nadruk op de werkvloer in het waarderen van elkaars kwaliteiten en elkaar ondersteunen daar waar nodig. Door kennis van elkaars informatieverwerking kunnen collega’s onderling, elkaar zo goed mogelijk supporten en aanvullen. Zo is er het meeste werkplezier en de hoogste productiviteit. Welbevinden en mogelijkheden staan voorop. Door informatief en interactief elkaar (collega’s met en zonder een diagnose) inzicht te geven in hun belevingswereld, genereren we begrip en respect.

Een diagnose last of lust?

Werknemers met de diagnose Autisme vind je in alle denkbare sectoren. De meeste mensen met Autisme werken echter in de Techniek, in de ICT en de zorg. Sterke punten die vaak in verband worden gebracht met Autisme zijn onder andere: oog voor detail, resultaatgerichtheid, analytisch denken, eerlijkheid, loyaliteit en technisch inzicht.
Anders dan hun collega’s zonder ASS, zijn zij met hun specifieke eigenschappen, een waardevolle aanvulling. Het zijn vaak loyale, eerlijke en resultaatgerichte medewerkers die zich goed kunnen specialiseren. En die – niet onbelangrijk – vaak lang bij een bedrijf blijven als zij het er eenmaal naar hun zin hebben.

Collega’s met AD(H)D behoren niet zelden tot de meest productieve en bevlogen medewerkers op het werk, tenminste als ze hun eigen handleiding kennen en kunnen handhaven. Vaak komen ze met niet voor de hand liggende, vindingrijke oplossingen. Ze zijn vaak goede brainstormers en beelddenkers. Mensen met AD(H)D kunnen zich enorm focussen op een project. En indien ze gebruik kunnen maken van hun hyperfocus
zien ze onvermoede verbanden, kunnen ze moeiteloos relateren en relativeren. Zo hebben vaak verrassende inzichten en zijn door hun oprechte interesse en inlevingsvermogen een verbindende factor in het team. Ook vertonen ze veel humor en een bijzondere opmerkingsgave.

Laat eenieder tot zijn recht komen.

Werknemers die weten hoe ze zélf het beste functioneren, zijn het meest effectief. Als je (on-)bewust last ervaart van jouw psychische problematiek, kan dat gemakkelijk leiden tot overbelasting of zelfs langdurig ziekteverzuim. Onderzoek je eigen ‘werkhandleiding en informeer jezelf over de kwaliteiten van je collega zodat jullie weten hoe je het best elkaar kan afstemmen. Zo kunnen jullie optimaal gebruik maken van elkaars kunnen. Door met elkaar te bespreken wat voor jouw werkt en hoe een organisatie en collega, jou kan ondersteunen, kan je het meest succesvol zijn zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Die steun kan bijvoorbeeld bestaan uit de bereidheid om aanpassingen te verrichten op de werkvloer. Heel vaak gaat het hierbij om relatief kleine veranderingen. Een voorbeeld is dat de radio op de werkvloer minder hard wordt gezet (of helemaal uitgaat) of dat een bureau niet langer op een plek staat waar veel mensen langslopen.

Maar ook door op de juiste wijze met elkaar om te gaan, te communiceren en het geven van heldere, eenduidige instructies. Je mag er ook niet van uitgaan dat alle non-verbale communicatie wordt begrepen.

Je wilt ondersteuning geven die zich richt op samenwerking, goed werkgeverschap én goed werknemerschap.
Meer BeGrip op de werkvloer? Ik help u graag!

Veel voorkomende te behandelen thema's:

De thema’s kunnen groepsgewijs of individueel worden behandeld

Maatwerk

Begrip helpt mee om de verschillen en mogelijkheden tot afstemming tussen collega’s onderling met en zonder diagnoses te duiden. Dat doen we aan de hand van de door jullie ingebrachte praktijkvoorbeelden. Zo worden ieders eigen kenmerkende manier van functioneren en leervragen in kaart gebracht. Vanuit de leervragen wordt een vertaalslag gemaakt naar de onderliggende theorie en praktisch toepasbare handvatten voor op de werkvloer. Zo maken we samen het verschil en tillen we gezamenlijk het professioneel functioneren naar een hoger niveau. Met als resultaat; meer erkenning, betere prestaties én minder ziekteverzuim.

BeGrip maakt het verschil

Methodiektraining

De voorkeur van de toe te passen methodiek is van verschillende aspecten afhankelijk; Wat past het best bij het thema en wat past het best bij het leerprofiel van de klant. Er zijn dus verschillende aanvliegroutes mogelijk waaronder:

Supervisie / Intervisie

Door intervisies leren medewerkers samen, complexe casussen oplossen. Supervisie is een individueel leerproces, waarbij wordt ingegaan op de persoonlijke leervragen die iemand heeft ten aanzien van zijn of haar werk. De bedoeling is om te leren onder begeleiding door te reflecteren op eigen werkervaringen.