Begeleiding

BeGrip

Individuele begeleiding

Leven met ASS en/of AD(HD) is niet altijd makkelijk. De impact is groot. Te meer omdat onze maatschappij niet altijd even ASS/AD(H)D-proof is ingericht. De andere manier van informatieverwerking vraagt daarom vaak om het bijstellen van verwachtingen en aanpassing maar dan wel graag met behoud van eigenheid en autonomie.

Omdat volgens schattingen meer dan 95% van de bevolking een neurotypisch brein heeft, zijn verwachtingen navenant. (Bij een neurotypisch persoon wordt de ontwikkeling op het gebied van het verwerken en gebruiken van sociale, linguïstische en zintuiglijke informatie algemeen gezien als ‘normaal’ en aangepast gezien.)
Mensen leven nou eenmaal graag in groepen. Als je door je diagnose en daardoor je andere informatieverwerking, (onbewust) het gewenste groepsgedrag structureel niet ‘aanvoelt’/uitvoert, treedt er sociale exclusie op. Sociale exclusie betekent dat de groep jou niet langer accepteert als ‘lid’ en dat je alleen voelt/komt te staan. Door het leven met een diagnose ontstaat er vaak een zoektocht naar een maatschappelijke geaccepteerde rol en positie.
Vanuit de wens om ongeacht je manier van informatieverweking, samen te leven is mijn begeleiding erop gericht, om elkaar inzicht te geven in elkaars kunnen en zijn. Wat zijn de verwachtingen en welke competenties kan ik daarvoor ontwikkelen. Op basis van begrip kan er ruimte ontstaan voor acceptatie en een goede balans.

Ik begeleid cliënten en betrokkenen met de diagnose ASS en/of AD(H)D en eventuele bijkomende problematieken. In een intakegesprek duid ik samen met de cliënt de hulpvragen, we prioriteren ze waarna begeleiding op de hulpvraag plaatsvindt in de thuissituatie, school, stageplaats, werksituatie etc.

Omdat (zelf-)kennis een krachtig bewustzijn creëert is psycho-educatie altijd een rode draad in de begeleiding.

Psycho-educatie voor jezelf:

Indien meerdere leden van een (gezin/werk-)systeem gediagnosticeerd zijn met (verschillende) diagnoses, kan psycho-educatie een goed middel zijn om te komen tot een een gezondere rolneming, respectvolle positionering en fijne omgang.

Psycho-educatie voor betrokken zoals partner, familieleden, vrienden/ collega’s hulpverleners

Onderwerpen die ik behandel zijn onder andere:

Thema's