Over

BeGrip

Wie ben ik

Mijn naam is Inge Hoeks en medio 2020 heb ik Begrip opgericht.

Na 12 jaar in loondienst te hebben gewerkt stopte mijn werkgever met het leveren van gespecialiseerde zorg voor mensen binnen het ASS- en AD(H)D-spectrum. Omdat het verlenen van zorg vanuit mijn hart komt, besloot ik deze doelgroep met mijn opgebouwde expertise te willen blijven ondersteunen. Daarmee werd de start van BeGrip een feit.

BeGrip - Specialisme

In 2008 heb ik bij Spectrum Brabant de zorgdivisie voor ambulante begeleiding en systeembegeleiding mee opgezet in aanvulling op de gespecialiseerde studiebegeleiding. Hiervoor heb ik werkmateriaal ontwikkeld en collega’s opgeleid om te komen tot een kwalitatief eenduidige aanpak te komen.

Ik heb me daarbij met name gespecialiseerd in de begeleiding en behandeling van individuele cliënten (en hun systeem) met een diagnose Autisme, AD(H)D, faalangst en aanverwante problematiek.

Hoewel ik cliënten van de meest uiteenlopende leeftijden en niveaus begeleid, werk ik het meest met cliënten met een normaal tot hoog intelligentieniveau.
Soms heb je (tijdelijk) hulp nodig. De hulpvragen kunnen op de meest uiteenlopende levensgebieden voorkomen zoals school/sportclub/werk/gezin en in vriendschaps- en liefdesrelaties. Het mooie is dat je er dan niet alleen voor hoeft te staan.
Voor een gedeelde verantwoordelijkheid en het generaliseren van het geleerde naar soortgelijke situaties, hou ik graag korte lijntjes met betrokkenen en externe hulpverleners.

Ik heb ruime ervaring opgedaan in het bieden van opvoedondersteuning, het geven van psycho-educatie, het uitvoeren van (gezins)observaties en het organiseren van netwerkgesprekken. Omdat ik me wat betreft aanpak en methodieken ben blijven ontwikkelen, kan ik uit een goed gevulde rugzak op maat gesneden handvatten bieden.

Daarnaast sta ik bekend als een gewild trainer/cursusleider, steunende supervisor en (groeps)intervisiecoach. Daarvoor heb ik me een reeks aan verschillende gespreks- en begeleidingstechnieken eigen gemaakt. Ik volg de nieuwste ontwikkelingen op de voet en ben gewend om multidisciplinaire overleggen te initiëren met verschillende diverse externe partijen zoals docenten, de gemeente, Veilig Thuis, de Beschermtafel et cetera.

ASS en ADHD in het kort

ASS

ASS staat voor Autismespectrumstoornis. Het is een ontwikkelingsstoornis waarbij de informatieverwerking in de hersenen verstoord is. Iemand met Autisme ervaart de wereld op een andere manier wat invloed heeft op het kunnen begrijpen wat een ander denkt en voelt, op het bedenken hoe iets zal gaan en op communicatie met anderen. Ook kunnen mensen met Autisme de prikkels die binnenkomen via hun zintuigen, zoals geluiden of temperatuur, anders verwerken. Het kan zijn dat ze voor sommige prikkels extra gevoelig zijn; andere prikkels merken ze juist nauwelijks op.

ADHD

De kenmerken van ADHD kun je indelen in drie gebieden: impulsiviteit, aandachtsproblemen en hyperactiviteit.

Vertrouwenspersoon in de jeugdhulp

AKJ – Zorgbelang vertrouwenspersonen in de jeugdhulp


Alle (pleeg)kinderen, (pleeg- of groot)ouders en verzorgers die te maken hebben met de jeugdhulp, hebben recht op een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Daarvoor kunnen zij terecht bij het AKJvertrouwenspersonen in de jeugdhulp. Ondersteuning door de vertrouwenspersoon van het AKJ is gratis. Het AKJ – Zorgbelang is een zelfstandige stichting, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van een instelling voor jeugdhulp. 

Wat kan de vertrouwenspersoon voor jou doen?

Het kan gebeuren dat je ontevreden bent over de hulp die je krijgt. Als je er niet uit komt met de hulpverlener van Het Voegt, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon van het AKJ. Allereerst luisteren zij naar jouw verhaal. Soms helpt dat al. In ieder geval zal de vertrouwenspersoon je verhaal altijd serieus nemen. Zij of hij informeert je over je rechten en geeft advies. Ook kan de vertrouwenspersoon je ondersteunen bij het opstellen van een klachtbrief en bij een gesprek met Het Voegt.

Zo bereik je het AKJ

  • Bel naar 088 – 555 1000
  • Mail naar info@akj.nl 
  • Chat met een vertrouwenspersoon via de website www.akj.nl. De chat is open van maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.