Trainingen Professionals

BeGrip

BeGrip op School

Er heerst nog veel onbegrip omtrent Autisme, AD(H)D en faalangst. Leerkrachten krijgen er echter steeds vaker mee te maken en in de opleiding lijkt daar onvoldoende aandacht voor te zijn geweest. Er kunnen onderliggende problemen spelen waar leerkrachten geen weet van hebben. Kennis van/en afstemmen op hun manier van informatieverwerking lijkt dus essentieel.

Iedere leerling vindt het fijn begrip te ervaren en succeservaringen op te doen. Een leerling optimaal tot bloei te laten komen vraagt om kennis van ieders specifieke leerprofiel. Dat kan bijdrage aan een juist en positief zelfbeeld, wat weer vertrouwen geeft in groeimogelijkheiden.
Leerlingen met Autisme en/of AD(H)D kunnen op school aanpassingen nodig hebben, bijvoorbeeld als het gaat om de manier waarop de lesstof wordt aangeboden en/of bij de verwerking/het automatiseren van de stof. Ook hebben zij vaak, meer dan andere leerlingen, behoefte aan voorspelbaarheid en duidelijkheid. Het belangrijkste is misschien wel de aandacht voor welbevinden en veerkracht. Daarnaast is het van het grootste belang aandacht te hebben voor het optimaal ontwikkelen van de executieve functies.

Als hun behoeften niet worden gerespecteerd, kunnen leerlingen met Autisme en/of ADHD in korte tijd flink vastlopen. Dit kan zich onder meer uiten in slechte schoolresultaten, storend gedrag of juist extreem teruggetrokken gedrag. Het risico op uitval is groot onder de doelgroep: naar schatting een derde van het aantal thuiszitters heeft Autisme. Het is dus erg belangrijk om rekening te houden met leerlingen met Autisme.

Behalve dat leerkrachten onthand kunnen zijn, kunnen leerlingen onderling ook moeite hebben om goed met elkaar om te gaan. De aanpak moet gericht zijn op wederzijds begrip en de motivatie om goed met elkaar om te gaan. Elkaar informeren over sterke kanten, belevingen en zienswijze geeft inzicht en respect voor diversiteit. Door op jonge leeftijd actief geïnformeerd te worden over elkaars verschillen, wordt samen leven makkelijker en fijner.

Meer BeGrip op school? Ik help u graag!

Begrip biedt handvatten voor scholen middels de volgende maatwerktrainingen:

- Methodiektraining

De voorkeur van de toe te passen methodiek is van verschillende aspecten afhankelijk;
Wat past het best bij het thema en wat past het best bij het leerprofiel van de klant.
Er zijn dus verschillende aanvliegroutes mogelijk waaronder:

- Omgaan met ASS en AD(H)D

Verdiepingstrainingen rondom verschillende thema’s met betrekking tot ASS en AD(H)D. Waar wilt u meer over weten? Ik vertel het u.

- Inzicht in elkaars belevingswereld.

Informatief en interactief programma om begrip en respect te genereren voor elkaars (Neurotypische, ASS en AD(H)D) belevingswereld.

- Supervisie / Intervisie

Door intervisies leren medewerkers samen, complexe casussen oplossen. Supervisie is een individueel leerproces, waarbij wordt ingegaan op de persoonlijke leervragen die iemand heeft ten aanzien van zijn of haar werk. De bedoeling is om te leren onder begeleiding door te reflecteren op eigen werkervaringen